Вместо превъзлагане на дейностите ще се правят обществени поръчки за ремонти на

...
Вместо превъзлагане на дейностите ще се правят обществени поръчки за ремонти на
Коментари Харесай

Преобразуват държавно предприятие в агенция, за да осуетят далавери в него

Вместо превъзлагане на дейностите ще се вършат публични поръчки за поправки на язовири, изясни икономическият министър

Правителството има намерение да преобразува държавно дружество в изпълнителна организация, с цел да предотврати злоупоутреби в него. Това стана ясно от изявление на министъра на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов пред депутати при разискването на бюджета за 2024 година в отрасловата парламентарна комисия предходната седмица.

Както „ Флагман “ заяви, представителката на ГЕРБ Десислава Трифонова . Тя нападна задочно министърката на нововъведенията и растежа Милена Стойчева, че непрекъснато върви в командировки, което означавало, че не е на работа.

Трифонова обаче се обърна и към министър Богданов: „ Компанията за язовирите щяхте да я закривате. Сега се планува бюджет. Последно, каква ви е концепцията там? “

Депутатката, наподобява, не бе осведомена с оповестен за публично разискване при започване на ноември законопроект, касаещ ДПУСЯ – Държавно дружество „ Управление и стопанисване на язовири “. Той планува предприятието да се преобразува в административна конструкция - Изпълнителна организация за ръководство и стопанисване на язовири.

Министър Богданов удостовери желанията на изпълнителната власт пред депутатите от отрасловата парламентарна комисия: „ Идеята в никакъв случай не е била ДПУСЯ да бъде закрита . Напротив, това дружество е основано да ръководи и стопанисва язовири. “

То към този момент ще бъде организация към Министерството на стопанската система и промишлеността, като това е условие и на Организацията за икономическо сътрудничество и раз (Организацията за икономическо съдействие и развитие), уточни Богдан Богданов. По думите му задачата е да се избегне опцията да имаме „ n ” на брой декапитализирани сдружения, които разчитат на централен бюджет, с цел да правят една активност, когато те в действителност доходи нямат.

Като организация ДПУСЯ ще получава в бъдеще финансиране през бюджета, както е и в този момент, само че няма да има опция да превъзлага, а ще би трябвало да прави публични поръчки за поправки на язовири , което е нещо доста значимо и целим да понижим опцията за вреди като тези, които сега са нанесени в ДКК и в „ Монтажи “ , с цел да ги няма и в бъдеще, съобщи още министърът.

„ Сменили сте си концепцията за язовирите – ще следим какво ще се случи там “, отговори сбито Десислава Трифонова.

ДПУСЯ се състои от основно ръководство и осем териториални поделения в страната - Търговско предприятие Благоевград, Търговско предприятие Пловдив, Търговско предприятие Хасково, Търговско предприятие Ямбол,, Търговско предприятие Варна, Търговско предприятие Велико Търново, Търговско предприятие Враца. Основен предмет на активност на предприятието е сложно ръководство на язовири - обществена и частна държавна благосъстоятелност.

То б е основано през 2018 година с промени в Закона за водите. Тогава управляваше държавното управление „ Борисов 3 “.

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР